maanantai 3. lokakuuta 2016 | 8.49

Kuvottaa

Ensimmäistä kertaa kirjotan teille aiheesta, josta mulla on erittäin vahva mielipide.
Mua on jo pidemmän aikaa suoraan sanottuna kuvottanut ja puistattanut yhteiskunnan ja median tapa syöttää ihmisille (erityisesti nuorille naisille) kauneusihanteita. Oon lukenut liian monta tutkimusta siitä, kuinka mun ikäiset ja nuoremmat naiset ovat tyytymättömiä omaan ulkonäköönsä, esimerkkinä tämä: Tyttöjen ajatuksia ulkonäöstä ja mediasta, Mari Inkinen. Tää tutkimus on tehty 7-9 -luokkalaisista tytöistä ja lopputuloksena on se, että yleisellä tasolla tytöt ovat tyytymättömiä ulkonäköönsä. Mua suoraan sanottuna pelottaa lukea tällaista: "Tytöt olivat yleisesti tyytymättömiä ulkonäköönsä ja ulkonäöstä kerrottiin puutteiden ja ongelmakohtien kautta." tai "Tytöt myös kokivat median esittämät kauneuskäsitykset todellisina ja kokivat huonommuutta sekä epävarmuutta ulkonäöstään nimenomaan median ihanteiden vuoksi".

Kävelin tänään aamulla kouluun ja mua vastaan tuli joukko nuoria tyttöjä, iältään korkeintaan 15 vuotiaita. Kuulin kuinka yksi tytöistä kertoi jättäneensä aamupalan tänään kokonaan välistä, jotta pystyisi illalla menemään ravintolaan vanhempiensa kanssa ilman, että päivittäinen kalorimäärä menisi yli. Shokki. Tyttö max 50kg miettii montako kaloria voi syödä ja jättää sen vuoksi aamupalan kokonaan välistä. Jouduin pysähtymään ja miettimään, että mitä mä just kuulin.

Mä en ole ikinä itsekään ollut täysin itsevarma oman ulkonäköni kanssa, mutta miks en ole? Koska en vastaa muotilehtien kansikuvissa keimailevia täydellisyyksiä. Koen koko ajan olevani jonkinlaisen tarkkailun ja arvioinnin kohteena ja se aiheuttaa mussa epävarmuuden tunteita. Nuoret naiset saavat lähes päivittäin niskaansa mukafaktoja siitä, kuinka he eivät riitä tai mitä heidän ulkonäössään tulisi muuttaa. Päivittäin vertaillaan ulkonäköä toisiin ja jopa oman terveyden uhalla pyritään samaistumaan johonkin uuteen kauneusihanteeseen. Luullaan, että kehoa on mahdollista muokata halutunlaiseksi kunhan tekee tarpeeksi duunia sen eteen, liikunnan, ruokavalion, vaatteiden ja meikkien avulla. Fakta kuitenkin on se, että meistä kenestäkään ei tule Kylie tai Kendall Jennerin kaksoisolentoa, vaikka jätettäisiin ne aamupalat välistä ja meikattaisiin hulluntavalla. Miksi edes pitäisi? Pikku hiljaa ihmisten kehonkuva alkaa huolella vääristyä ja fyysinen- ja henkinenterveys on koetuksella. 

Opiskelen Turun Ammattikorkeakoulussa journalismia. Mun suuri unelma on joskus olla muotilehden päätoimituksessa mukana. Tiedän, pitkä matka edessä, mutta oon tekemässä töitä sen eteen. Toinen unelmani on lähteä kehittämään näitä yhteiskunnassa vellovia kauneusihanteita, jotka on mun silmiin täyttä kuraa. Tilaan useita muotilehtiä suoraan kotiini, luen päivittäin niitä netistä ja seuraan muuttuvaa muotia muutenkin jatkuvasti ja rakastan muotia koko sydämeni pohjasta, MUTTA usein tapa millä muotia kaupataan on musta vääränlaista. Koen, että osa mainoksista suorastaan vaatii katsojiensa olevan laihoja ja timmejä, eikä erilaisuutta suvaita. Laihuuteen yhdistetään usein se, että sen mukana tulee menestystä, uusia mahdollisuuksia ja sitä pidetään jonkinlaisena onnistumisena. Kun yhteiskunnassamme ajatellaan naisellisuutta yleisesti, siihen automaattisesti liitetään laihuus ja tietynlaiset kehon mittasuhteet. Anorektinen kehonkuva on muuttunut suuren osan ns. "normaaliksi" kehonkuvaksi. Erityisesti nuorempien keskuudessa laihduttamisesta on tullut jonkinlaista kilpailua, tuloksia vertaillaan ja muiden etenemistä kommentoidaan. Terveys jätetään toissijaiseksi tavoitteiden saavuttamisen rinnalla. Laihuutta ihannoidaan niin, että siitä on tullut sairaalloista.

Totta kai urheileminen ja oikein syöminen on tärkeää ja edistää monia juttuja, mutta terveen ja sairaan raja on tällä hetkellä nuorilla jokseenkin hämärä. Mediakriittisyys puuttuu, eikä sitä vieläkään opeteta tarpeeksi koulussa. Vanhempien ja kaikkien lapsen kasvatuksessa mukana olevien tulisi yrittää korjata tilannetta. Vääristyneisiin kauneusihanteisiin tulee puuttua ennen kuin tilanne todella lähtee käsistä. Ajatus siitä, kuinka vaikeaa on elää esimerkiksi 14 vuotiaan nuoren tytön elämää nykymaailmassa, puistattaa mua. Tätä yhteiskunnan ongelmaa ei korjata hetkessä, todellakaan. Mutta jostain on todellakin pakko aloittaa.


xoxo eve
8 kommenttia:

 1. Ihan mahtava kirjoitus. Toivottavasti pääset tavoitteeseesi ja saat kantaa kortesi kekoon kauneusihanteiden muuttamisessa realistisemmiksi! Pelkään että tää ihanne on menossa koko ajan pidemmälle, joten se on tulevaisuudessa vieläkin tärkeämpää työtä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Aion kyllä tehdä paljon töitä mun tavoitteiden eteen ja joo, kirjotin tästä oikeestaan just siksi, että tää tilanne on oikeesti mennyt paljon huonompaan suuntaan jatkuvasti. Pakko tehdä asialle jotain.

   Poista
 2. No laihuutee pystyy viel ite vaikuttamaa et oo vaa ilone ettet oo lyhyt mies :Dd tää on tuhat kertaa rasauttavampaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut se on kans yks asia, mikä mua ärsyttää. Miks jokasen miehen pitäis olla pitkiä? Siitäki on tullu joku ihme normi. Ei todellakaa tarvii.

   Poista
 3. Onnea valitsemallesi uralle! Oli vähän kliseinen lause, mutta tarkoitan sitä tosissani.😊

  VastaaPoista
 4. Tuikitärkeä teksti polttavasta aiheesta, kiitos siitä! :)
  Ja tsemppiä; unelmat tulee todeksi, kun tekee töitä niiden eteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt on niin kauan jo unelmoitu tosta, et oon kyllä valmis taistelemaan ton unelman puolesta! Kiitos ihanasta palautteesta :)

   Poista

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä